maanantai 13. lokakuuta 2008

Kalan esikäsittely ja alamitat.

Näin ainakin itse pyrin käsittelemään kalan heti kun se on turvallisesti veneen pohjalla.

Mitataan kalan pituus, jos tarvetta. Haukeahan ei tarvitse mittailla, mutta muiden meidän yrittämien kalojen alamitat alla.

Kuha: 37cm
Taimen: 40cm
Meritaimen: 50cm
Merilohi: 60 cm

Jos nimismies on asiasta samaa mieltä, niin seuraavaksi täräytetään fisulta taju kankaalle. Mehän käytämme tähän tuollaista puolen metrin puupalikkaa.

Kalalta kaula auki, hieman kiduksien takaa, niin että sydän pääse pumppailemaan veret pihalle. Venaillaan niin pitkään ettei kalasta enää verta tule ja fisu muovipussiin. Muovipussin voi sitten sijoitta kylmälaukkuun jotta kala pysyy tuoreena.

Kalan loppukäsittely (suolistus, suomustus ja/tai fileointi), mahdollisimman nopeasti kunhan pääsee vähemmän keinuvaan ympäristöön. Kalan tuoreena pitäminen on melkoisen tärkeää puuhaa. Varsinkin lämpimänä kesäpäivänä kala pilaantuu nopeasti ja alkaa haisemaankin melko ikävästi.

Ei kommentteja: